Escaperoute Zonnekoning in de Liemers tijdens Kinderboekenweek

In deze coronatijd waarin het lastig of simpelweg niet mogelijk is om met kinderen bibliotheken en het Liemers Museum te bezoeken, is creativiteit nodig om kinderen toch in aanraking te laten komen met cultuur. Doorgaande Lijn coördinator, cultuurcoördinatoren, educator en spelontwerper sloegen de handen ineen en ontwikkelden het spel ‘Lodewijk in de Liemers’.

Hiermee kunnen kinderen en andere inwoners van De Liemers op een creatieve manier kennis maken met de geschiedenis van De Liemers in de Gouden Eeuw en de rol die de Rijn daarin heeft gespeeld. De digitale escaperoute speelt zich af rond het onthutsende bezoek van Lodewijk XIV “de Zonnekoning” aan het Liemerse waterlandschap rond het jaartal 1700. Door verschillende puzzels en mysteries op te lossen ontdekken de leerlingen een interessant stukje lokale geschiedenis. Bijvoorbeeld dat het leven in de Liemers in de 17e eeuw weinig leek op het glorieuze beeld dat van de gouden eeuw in de rest van Nederland wordt geschetst.

Het verhaal over de zonnekoning die bij Lobith de Rijn overstak is niet alleen voor kinderen maar ook voor veel volwassen in de regio een onbekend verhaal. Door middel van de escaperoute nemen we de bewoners mee in deze geschiedenis die zelfs in de vorm van een schilderij een plekje heeft in het Rijksmuseum. Er hebben dan ook bij de Rijn flinke gevechten plaatsgevonden en namen als de Bloedakker bij Lobith verwijzen nog steeds naar deze start van de Hollandse Oorlog.

Deze bijzondere Liemerse brede samenwerking heeft een prachtig resultaat opgeleverd dat op de website LevenindeLiemers.nl door iedereen te bezoeken is. Initiatiefnemers van Lodewijk in de Liemers zijn Judith van Iersel van Integrale Kindcentra  Innerwaard en Kinderopvang Zonnekinderen, Karin Degen van Liemers Museum, combifunctionarissen Cultuur, Lize Wieggers en Ankie Krom en spelontwerper Joyce Berendsen. Het cultuur- en erfgoedpact Leven in de Liemers maakte met een subsidie de uitvoering mogelijk.